Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@12:29:50 GMT

مشکلات رانندگان در جاده سیرانبند بانه

تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۱۷۰۷۲

مشکلات رانندگان در جاده سیرانبند بانه

به گزارش ایرنا، مرز سیرانبند بانه دومین و نزدیکترین مرز استان کردستان با اقلیم کردستان عراق است روزانه بیش از ۲۰۰ کانتینر کالا از جاده بانه- سیرانبند وارد بازارچه سیرانبند بانه می شود و رانندگان که گاهی تا سه روز مجبورند توقف کنند از کوچکترین امکانات رفاهی محروم هستند.

رانندگان کامیون از شهرهای بسیار دور کشور کالا به بازارچه سیرانبند بانه انتقال می دهند و برخی از آنها ۲ تا سه شبانه روز در راه هستند تا به بازارچه برسند و در بیرون بازارچه نیز برای نوبت ورود به آن باید چند روز منتظر بمانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سرویس بهداشتی، نمازخانه، جای خواب و استراحت، سالن غذا خوری، آب و غذا مهمترین نیاز رانندگان در جاده بانه- سیرانبند است که از آن محروم هستند و گاهی رانندگان برای نوبت ورود به بازارچه ۲ تا سه روز باید در این مسیر منتظر بمانند اما هیچ خبری از خدمات نیست که این مشکلات آنها را نیز به دردسر می اندازد.

جاده بانه- سیرانبند حدود ۲۵ کیلومتر فاصله دارد که از شهر بوئین نیز می گذارد، یکی از پرتردد ترین جاده های بانه است و منطقه گردشگری سورین نیز در این مسیر واقع شده است.

۲ روز انتظار رانندگان

یکی از رانندگان کامیون که اهل شهرستان بوکان استان آذربایجان غربی است و در مسیر سیرانبند که بیش از ۲ روز منتظر تخلیه بارش است گفت: علی‌رغم اینکه بار ما میوه و تره بار است در تعطیلات رسمی باید تا پایان تعطیلات منتظر بمانیم و احتمال دارد بار در تابستان به دلیل گرما و در زمستان به دلیل سرما فاسد شده یا سرمازده شود.

صابر کُرد فزود: حدود ۵۰ کامیون در پایان روز کاری تخلیه نشد اگر کارمندان این کامیون ها را تخلیه می کردند تنها یک ساعت زمان نیاز داشت و چند روز دیگر در این بیابان بدون آب و غذا نمی ماندیم.

وی اظهار داشت: تخلیه بار در روزهای عادی هم به کندی انجام می شود از ساعت هفت تا ۱۰ صبح تنها ۲۰ کامیون وارد بازارچه شده تا پایان وقت اداری بسیاری از کامیون ها باید با بار تا فردا منتظر بمانند که این رویه  به صادرات آسیب می زند.

این راننده کامیون با بیان اینکه به لحاظ صف رانندگان نوبت دهی به ترتیب انجام می شود اما هیچگونه امکاناتی وجود ندارد ادامه داد: برای رانندگان هیچگونه امکاناتی به لحاظ مکان استراحت، غذا و سرویس بهداشتی وجود ندارد و حتی برای تهیه آب خوردن نیز در اینجا مشکل داریم.

نبود امکانات رفاهی

یکی دیگر از رانندگان کامیون که او نیز چند روز برای تخلیه بارش در بیرون از بازارچه سیرانبند بانه منتظر مانده گفت: در اینجا غذایی برای رانندگان وجود ندارد و روزانه یک وانت غذای محدودی می آورد و در مسیر دور می زند و مجبوریم هر چیزی که دارد بخریم و بخوریم.

امیر پیروت پور با اشاره به نبود سرویس بهداشتی و آب در مسیر جاده سیرانبند ادامه داد: برخی از افراد با ریختن زباله در اطراف جاده مسیر را آلوده کرده‌اند و ما مجبوریم علاوه بر گرمای شدید بوی بد زباله ها را نیز تحمیل کنیم که این و وضعیت به محیط زیست منطقه و سلامت ما نیز آسیب می زند که باید برای آن چاره ای اندیشیده شود.

وی یکی دیگر از مشکلات بازارچه را نبود پارکینگ برای پارک کامیون ها عنوان کرد و اظهار داشت: تا زمانی که نوبت ورود و تخلیه بار می رسد باید در این مسیر پرسه بزنیم و همین جا بدون هیچگونه امکاناتی نماز بخوانیم، غذا بخوریم و بخوابیم.

 پیروت پور اضافه کرد: در مرزهای دیگر پارکینگ و امکانات مناسب برای استراحت رانندگان وجود دارد اما در این بازارچه هیچگونه امکانات رفاهی و خدماتی برای رانندگان وجود ندارد.

وی اظهار داشت: ۲ شبانه روز در راه بوده و ۲ روز نیز برای ورود به بازارچه و تخلیه بار در بیرون بازارچه سیرانبند بانه در صف مانده ایم.

این راننده ادامه داد: بسیاری از همکاران ما بیش از پنج هزار کیلومتر راه رانندگی می کنند تا به مرز سیرانبند بانه برسند در اینجا نیز گاهی بیش از  ۲ روز در بیرون از بازارچه بدون هیچگونه امکانات رفاهی و خدماتی منتظر ورود به بازارچه و تخلیه بار می مانند.

وی با اشاره به نامناسب بودن جاده سیرانبند بانه گفت: جاده سیرانبند بانه برای رانندگان بسیار ناامن و پر از چاله و پیچ و خم است که برای حمل و نقل کالا نامناسب است.

 پرداخت بیمه دغدغه رانندگان

دغدغه یکی دیگر از رانندگان بازارچه سیرانبند بانه افزایش هزینه های بیمه است، این راننده در این زمینه گفت: رانندگان باید هر ماه ۱۱ میلیون ریال حق بیمه پرداخت کنند که با توجه به شرایط اقتصادی و وضعیت کار رانندگان هزینه زیادی بر رانندگان تحمیل می شود.

محمد قادری با بیان اینکه دخل و خرج رانندگان با هم هماهنگ نیست اضافه کرد: کامیون من عمری ۴۶ ساله دارد و بسیار فرسوده است و توان تعمیر و تعویض کامیون را ندارم و هر بار برای تعمیر باید ۳۰ میلیون ریال یا بیشتر هزینه کنم و ماندن ما در بیرون از بازارچه بر مشکلات ما اضافه کرده است.

وی اظهار داشت: از زمانی که بار می زنیم تا زمان تخلیه حداقل یک هفته زمان می برد و کرایه بار حدود ۳۰ میلیون ریال است که باید با شریکم تقسیم کنیم.

قادری افزود: از هر کامیون ۲۰ هزار تومان هزینه گمرک می گیرند و روزانه حداقل ۲۰۰ تا ۳۰۰ کامیون وارد بازارچه می شود اما تاکنون برای رفاه کامیون داران یک نماز خانه اینجا نساختند.

داخل بازارچه نیز مشکلات و کم کاستی های فراوانی دارد که کارگران و رانندگانی که در آنجا کار می کنند با آن دست و پنجه نرم می کنند و باعث می شود که باعث تاخیر در روند صادرات کالا و مشکلات زیادی برای کارگران شود.

یک راننده عراقی هم در رابطه با مشکلات بازارچه  گفت: برای مجوز خروج کالا از بازارچه ساعت ها زمان می برد و کارمندان نیز به کندی عملیات خروج را انجام می دهند.

هیوا محمدامین افزود: هزینه کمرگ و کرایه بار گران است که این باعث می شود که هزینه تمام شده کالا افزایش یابد و گاهی شاهد ازدحام جمعیت در بازارچه هستیم.

نبود پارکینگ

یکی دیگر از رانندگان که سه روز در راه بوده گفت: نبود پارکینگ، وسیله ایاب و ذهاب به داخل شهر، سالن غذاخوری، آب، برق و سرویس بهداشتی از مهمترین مشکلات بازارچه است که رانندگان با آن مواجه می شوند و تا زمان تخلیه بار باید این شرایط را تحمل کنند.

جعفر امیدی ادامه داد: در مرزهای دیگر دستگاه لیفت تراک برای جابجایی بار وجود دارد اما در اینجا باید با هزار زحمت بار را جابجا کنیم دستگاه لیفت تراک برای انبارها نیز کاربرد دارد.

مدیریت بازارچه سیرانبند بانه به راهداری، حمل و نقل جاده ای واگذار می شود

فرماندار شهرستان بانه با اشاره به رسمی شدن بازارچه سیرانبند بانه و ایجاد تحولات در مدیریت این بازارچه گفت: با توجه به رسمی شدن بازارچه مدیریت بازارچه به سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای واگذار می شود و سند منطقه نیز به نام این سازمان ثبت می شود.

اسماعیل رستم پور افزود: برای ساماندهی بازارچه ۱۰ میلیارد ریال اختصاص یافته که فاز مطالعاتی آن در حال انجام است و با اتمام فاز مطالعاتی باید طرح وارد شورای ساماندهی مبادلات مرزی شده و گذرگاه های رسمی کشور و تصویب می شود.

وی اظهار با اشاره به اینکه تاکنون چند سرمایه گذار برای اجرای پروژه های بازارچه اعلام آمادگی کردند داشت: تازمانی که فاز مطالعاتی پروژه های بازارچه مشخص نشود سرمایه گذار نمی تواند در بازارچه پروژه اجرا کند.

رستم پور ادامه داد: برای فاز نخست طرح های بازارچه سیرانبند بانه حداقل ۲ هزار میلیارد ریال نیاز است دولت موظف است که آن را به سرمایه گذار واگذار کند.

وی با اشاره به اینکه تاکنون یک شرکت قزاقستانی و چند شرکت داخلی برای ساماندهی بازارچه اعلام آمادگی کردند گفت: باتوجه به فصل برداشت محصولات محلی در اقلیم کردستان و عراق اکنون روزانه حدود ۷۰ کانتینر کالا صادر می شود که با پایان فصل برداشت صادرات افزایش می یابد.

فرماندار بانه با اشاره به اجرای طرح پیله وری با دفترچه های مرزنشینی افزود: ۲۶ کانتینر کالا در انبارها موجود است وروزانه کالا وارد بازارچه می شود و ۶ هزار نفر از اجرای این طرح بهره مند شدند.

وی اظهار داشت: در بازارچه سیرانبند بانه شیشه، آینه، پوکه ساختمانی، انواع میوه و تره باربه اقلیم کردستان عراق صادر می شود و با توجه به اینکه صادرات برخی از کالاها نیاز به حضور اداره استاندارد و جهاد کشاورزی دارد صادرات کالا در این بازارچه محدود است.

وی اظهار داشت: ورود کامیون به بازارچه و تخلیه با نوبت انجام می شود و باید براساس نوبت و رعایت حقوق رانندگان بارها وارد بازارچه شود که در روزهای بعد از تعطیلات ازدحام کامیون ها بیشتر می شود.

از سال ۷۴ زمزمه‌های رسمی شدن مرز سیرانبند بانه شروع شد و مصوبه آن در دولت نهم به تصویب رسید که در پی آن نشست‌های ۲ طرفه در سطح استاندار کردستان و مسوولان اقلیم کردستان عراق و نمایندگان آنها برگزار شد.

سال گذشته مجددا بحث رسمی شدن این مرز از طرف دولت مرکزی عراق اعلام شده و برهمین اساس، نشست های ۲ طرفه بین مسوولان اقلیم کردستان عراق و استان کردستان برگزار شد.

در اوایل امسال این خواسته دیرینه مرزنشینان با تردد مسافر از این مرز محقق شد و هم اکنون نماینده ارگان های مختلف در مرز مستقر شده و روزانه با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی تردد مسافر با انجام تشریفات اداری در این مرز انجام و در به روی همسایه قدیمی باز شده است.

مرز سیرانبند بانه در نزدیکی روستای تخلیه شده سیرانبند و در ۲۵ کیلومتری غرب بانه واقع شده است و به لحاظ فعالیت‌های تجاری تاریخچه‌ای بیش از ۸۰ سال بویژه در بخش صادرات کالا دارد که با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط ویژه، همیشه مورد توجه فعالان اقتصادی منطقه بوده و در همه شرایط زمانی فعالیت در این مرز برقرار بوده است.

این مرز تاکنون کاربری بازارچه‌ مرزی را داشته  از لحاظ میزان حجم معاملات و تعداد فعالان و شاغلان، رتبه دوم بازارچه‌های استان را دارد که امسال به عنوان یک مرز رسمی و مسافری استان معرفی شد.

شهرستان مرزی بانه با ۱۵۸ هزار نفر در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز استان واقع شده است.

برچسب‌ها کامیون تجارت تصادفات جاده ای بانه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کامیون تجارت تصادفات جاده ای کامیون تجارت تصادفات جاده ای بانه بازارچه سیرانبند بانه اقلیم کردستان عراق مرز سیرانبند بانه هیچگونه امکانات سرویس بهداشتی امکانات رفاهی جاده سیرانبند برای رانندگان وارد بازارچه یکی دیگر وجود ندارد کامیون ها تخلیه بار رسمی شدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۱۷۰۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحلیل کارشناسی بحران مسافربری جاده‌ای؛«واردکننده راننده اتوبوس می‌شویم!» | ثبت ساعت یک روش بی‌فایده و پرهزینه است

تین نیوز

 کاهش چشم گیر راننده اتوبوس و رانندگان دیگر وسایل نقلیه مسافربری بین شهری در کنار فرسودگی ناوگان، شبکه حمل ونقل جاده ای مسافر در ایران را در آستانه یک بحران چندوجهی قرار داده است.

 

به گزارش تین نیوز به نقل از انصاف نیوز، یک کارشناس برجسته حمل ونقل جاده ای، با سابقه اجرا، تدریس و تحقیق در این حوزه، ضمن برشمردن ابعاد بحران، راه های کاهش مشکل را هم پیشنهاد کرده است.

این کارشناس گفت: فقدان جذابیت شغل رانندگی اتوبوس، از عوامل اصلی بروز مشکلات در سیستم حمل ونقل مسافر است تا جایی که باعث کاهش چشم گیر تعداد رانندگان فعال شده. آماری که توسط سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای منتشر شده، نشان می دهد تعداد رانندگان وسایل نقلیه مسافری برون شهری اعم از اتوبوس، میدل باس، مینی بوس و سواری کرایه که بین سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷ به شبکه حمل ونقل عمومی برون شهری کشور وارد شده اند، ۲۰هزار و ۱۳۰ نفر بوده اما این تعداد در دوره ۴ ساله بعد، یعنی سال های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۱ به عدد ۱۱هزار و ۱۵۸ نفر تنزل پیدا کرده است که کاهشی معادل ۴۵ درصد را نشان می دهد.

او ادامه داد: کاهش تعداد رانندگان بخش حمل ونقل مسافری برون شهری، تنها در ورودی رانندگان رخ نداده بلکه برابر آمار، تعداد راننده مسافری فعال نیز کاهش ۱۸هزار نفری داشته و از ۱۱۷هزار و ۹۸۷ راننده فعال در سال ۱۳۹۷، به ۹۹هزار و ۹۱۴ راننده فعال در سال ۱۴۰۱ کاهش یافته است.

این کارشناس حمل ونقل با تاکید بر تنوع دلایلی که سبب تمایل نداشتن رانندگان به فعالیت در زمینه جابه جایی مسافر برون شهری خصوصاً اتوبوس شده، مهم ترین دلیل را «ناکارآمدی روش نظارت بر سرعت و ساعات کار رانندگان» معرفی کرد و توضیح داد: برابر قانون، رانندگان بخش حمل ونقل عمومی مسافری برون شهری مجاز به فعالیت بیش از ۹ ساعت در هر شبانه روز نیستند و این ممنوعیت از طریق نظارت بر سرعت و ساعات کار رانندگان اعمال می شود.

او گفت: منظور از نظارت در این مبحث، کنترل عملکرد رانندگان وسایل نقلیه عمومی توسط مأموران پلیس راه مستقر در پاسگاه های جاده ای کشور است اما این کنترل و نظارت بر رفتار رانندگان با روشی بسیار ناکارآمد و قدیمی تحت عنوان ثبت ساعت در پاسگاه صورت می گیرد. شیوه کار هم چنین است که پلیس راه برای رانندگان وسایل نقلیه عمومی دفترچه ای صادر می کند که در برگه های آن زمان رسیدن به هرکدام از پاسگاه های طول مسیر توسط مأموران مستقر در پاسگاه ثبت و مهر می شود. فرض بر این است که راننده باید مسیر بین دو پاسگاه را در دامنه زمانی مشخصی طی کند و در صورتی که زمان رسیدن به پاسگاه کمتر از زمان تعیین شده باشد، حرکت راننده با سرعت غیرمجاز تلقی می شود.

این کارشناس حمل ونقل این روش نظارت بر عملکرد رانندگان جاده ای را ناکارآمد خواند و گفت: در این شیوه از نظارت ترافیکی که منسوخ شده، مأموران پلیس راه از پشت صندلی خود حرکت نمی کنند بلکه این رانندگان هستند که با ارائه دفترچه ثبت ساعت، خود را در معرض نظارت مأموران قرار می دهند در حالی که این روش و نوع کار، در هیچ سند ایمنی حمل ونقلی توصیه نشده است.

او این شیوه نظارت را دارای مشکلات ساختاری و پرنقص دانست و افزود: گزارش های متعددی از عدم توقف وسایل نقلیه مسافری در پاسگاه های بین راه خصوصاً در ساعات انتهایی شب یا ثبت ساعت در دفترچه راننده ای به غیر از راننده اصلی، یا توقف های بی مورد رانندگان در بین راه برای تعدیل ساعت و پنهان سازی سرعت غیرمجاز که در اصطلاح پرکردن ساعت خوانده می شود و… وجود دارد که نشان می دهد نوع نظارت بر رفتار رانندگان حمل ونقل جاده ای کارآمد و مفید نیست.

این کارشناس حمل ونقل، نظارت بر عملکرد رانندگان را جزء لاینفک برنامه ریزی برای ارتقای ایمنی حمل ونقل و ترافیک دانست و گفت: هیچ کارشناسی با نظارت مخالف نیست اما سازوکار نظارتی نیز اهمیت دارد و باید ثمربخش باشد.

او با استناد به اسناد تخصصی و حرفه ای منتشر شده از طریق سازمان بهداشت جهانی و سازمان های بین المللی فعال در امور ایمنی حمل ونقل گفت: در اسناد حرفه ای ایمنی حمل ونقل و ترافیک، تاکید شده که نظارت بر ترافیک باید دارای سه ویژگی اساسی باشد؛ اولاً نظارت باید کاملاً تصادفی و غیرقابل پیش بینی باشد به این مفهوم که راننده در تمام طول مسیر خود را تحت نظارت ترافیکی حس کند اما روش ثبت ساعت این اصل را نقض می کند چرا که راننده دقیقاً می داند قرار است فقط در محل های از پیش تعیین شده یعنی پاسگاه پلیس راه مورد نظارت قرار گیرد.

این کارشناس ادامه داد: ویژگی دوم این است که در صورت تشخیص بروز تخلف، راننده باید مجازات شود و این مجازات با قطعیت اجرا شود در حالی که در روش ثبت ساعت، چون در مرحله نخست راننده می داند که در چه محلی، مورد چه نوع نظارتی قرار می گیرد، می تواند تدبیری برای فرار از آن بیندیشد که نمونه آن پرکردن ساعت است.

او به اخلاق و روحیات جمعی ایرانیان هم اشاره کرد و افزود: وقتی درباره دو انسان شرقی حرف می زنیم که هر روز با هم ملاقات دارند و به اصطلاح چشم در چشم می شوند، تضمینی وجود ندارد که تخلف تشخیص داده شده، به مجازات متنهی شود.

او خصوصیت سوم برای کارآمدی روش های نظارت ترافیکی را بازدارندگی مجازات دانست: فرض بر این است راننده ای که مرتکب تخلف ترافیکی شده، به نحوی مجازات شود که امکان و احتمال رخداد مجدد تخلف به حداقل برسد. بنابراین اگر مجازات های قبلی رانندگان متخلف بازدارنده بود، لزومی نداشت که راننده در تمامی پاسگاه های بعدی مسیر نیز مجدداً مورد نظارت و کنترل قرار گیرد.

این کارشناس گفت: روش ناکارآمد ثبت ساعت فقط راننده اتوبوس را در طول مسیر نگران و مضطرب نگه می دارد و آرامش روانی اش را به هم می ریزد اما از نظر فنی و ایمنی، هیچ ثمری ندارد.

این کارشناس کنترل سرعت و کنترل ساعات کار رانندگان را  دو رکن اصلی اعمال نظارت در کشورهای توسعه یافته دانست و افزود: این نظارت باید به صورت تصادفی و حین رانندگی صورت گیرد تا امکان فرار برای راننده وجود نداشته باشد.

او نظارت بر ساعات کار رانندگان تجاری را نیز دارای دو هدف کلی عنوان کرد و افزود: هدف اول از کنترل ساعات کار رانندگان آن است که میزان فعالیت هر راننده محدود شود تا او دچار خستگی و خواب آلودگی در حین رانندگی نشود. هدف دوم هم رعایت مبانی حقوق راننده به عنوان یک کارگر است که در قالب بخشی از استراحت هفتگی باید رعایت شود.

این کارشناس، تصویب کنوانسیون نظام کنترل و نظارت بر وسایل نقلیه عمومی تجاری در اتحادیه اروپا را نشانه اهمیت فوق العاده ایمنی حمل ونقل جاده ای دانست و گفت: در این کنوانسیون که بسیاری از کشورهای خارج از اروپا نیز خود را ملزم به رعایت مفاد آن می دانند، درباره روش نظارت، زمان های فعالیت و استراحت رانندگان، تجهیزات نصب شده روی وسایل نقلیه، تعمیر و نگهداری دستگاه ها و تجهیزات و… به صورت شفاف مواردی اشاره شده و کشورهای عضو هم اقدامات هماهنگی را به عمل می آورند.

او ادامه داد: متاسفانه در حمل ونقل جاده ای ایران بخش بزرگی از تاکیدات آن کنوانسیون نادیده گرفته شده و به یک روش ناکارآمد سنتی اکتفا می شود. نتیجه هم وجود یک چالش همیشگی بین رانندگان و مأموران پلیس راه در جاده های کشور است که پایانی هم برایش متصور نیستیم.

اشتباه در اشتباه؛ ضبط دفترچه و امنیت شغلی رانندگان

این کارشناس که سابقه اجرایی نیز دارد، گفت: روش کنترل سرعت و ساعات کار رانندگان تجاری قریب به ۸۰ سال پیش به بلوغ نسبی رسیده و در بسیاری از کشورهای جهان از همین روش های کارآمده استفاده و همواره تلاش می شود روش ها بهبود یابد اما در کشور ما، چندین سال یک روش ناکارآمد به اجرا درمی آید و برای تغییرش هم هیچ تلاشی نمی شود.

خبرنگار انصاف نیوز از این کارشناس پرسید چه موارد دیگری باعث شده یک راننده اتوبوس رغبتی به ادامه این کار نداشته باشد؟ او در جواب گفت: همان طور که گفتم فلسفه ایجاد دفترچه ثبت ساعت، کنترل رفتار رانندگان بوده اما مضرات این روش را بیش از محسنات آن می دانم چون همین روش اشتباه هم، اشتباه اجرا می شود. برای نمونه در موارد تشخیص پلیس، مانند تصادفات منتهی به جرح یا فوت، دفترچه راننده توقیف و ضبط می شود. این کار عملاً به عنوان یک ابزار اعمال مجازات در نظر گرفته می شود. در همین حال، سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای نیز برابر اختیارات قانونی خود می تواند نسبت به لغو کارت هوشمند راننده اقدام کند. این یعنی برای یک تخلف واحد، هم پلیس راه و هم سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای اختیار برخورد صنفی دارند اما این اختیارات موازی، امنیت شغلی رانندگان ناوگان عمومی مسافری را به مخاطره انداخته است.

این خبره حمل ونقل جاده ای ادامه داد: از فاجعه آمیزترین نواقض و ضعف های روش ثبت ساعت این است که راننده اتوبوس باید در هر شرایطی مدارک خود را تحویل مأمور پلیس راه بدهد اما سوال من این است که چرا یک راننده اتوبوس مجبور است در دمای ۱۵ یا ۲۰ درجه زیر صفر از اتوبوس پیاده شود، مسیر تردد دیگر رانندگان عبوری را که ممکن است سرعت شان غیرمجاز یا خواب آلوده باشند، قطع کند و در فضای باز، مدارک خود را از پنجره تعبیه شده در پاسگاه به داخل اتاقکی بدهد؟ مجموع این کارها انجام می شود تا فرد دیگری وظیفه نظارتی ناکارآمد و بی ثمر خود را انجام دهد!

او به برودت هوا در پاسگاه فیروزکوه در استان تهران، پاسگاه ابتدای آزادراه قزوین – رشت، پاسگاه شهرکرد – اصفهان، پاسگاه اردبیل و یا پاسگاه سه راهی بستان آباد در استان آذربایجان شرقی اشاره و اضافه کرد: آیا واقعاً باید بهای سنگین روش ناکارآمد نظارت بر سرعت و ساعات کار رانندگان عمومی را راننده اتوبوس و رانندگان دیگر وسایل نقلیه مسافری بپردازند چون پلیس راه به دلایلی مانند فقدان تجهیزات یا دانش فنی قادر به نظارت بهتر و کارآمدتری نیست؟

این کارشناس، از بی تفاوتی مسئولان حمل ونقل کشور نسبت به شرایط بحرانی ناوگان و نیروی انسانی انتقاد کرد و افزود: در مقابل این بی تفاوتی، می توان قاطعانه گفت رانندگانی که برای پرسش های خود پاسخی پیدا نمی کنند، رفته رفته از این شغل کوچ می کنند در حالی که جایگزینی هم برای شان از قشر جوان وجود ندارد.

او گفت: جامعه نسبت به اشتباهات ساختاری در حمل ونقل، به آرامی و تدریجی واکنش نشان می دهد و متأسفانه مسئولان معمولاً زمانی متوجه واکنش جامعه می شوند که فرصت ها از دست رفته است. گاهی هم تصمیماتی اتخاذ می شود که اشتباهات به مراتب بیشتری دارد.

این کارشناس ساختار مالکیت – مدیریت – فعالیت راننده را یکی دیگر از دلایل بی رغبتی رانندگان به فعالیت در حمل ونقل عمومی مسافر برون شهری دانست و افزود: در امور حمل ونقل عمومی مسافری برون شهری، رانندگان به نحوی به ساختار فعالیتی وسایل نقلیه مرتبط شده اند. اصطلاحا می گوییم راننده به اتوبوس دوخته شده است.

خستگی رانندگان؛ نشانه واضح ناکارآمدی ثبت ساعت

او توضیح داد: طیفی از رانندگان که در مالکیت اتوبوس ها نقش دارند، به دلیل ملاحظات مالکیتی و حفظ و حراست از سرمایه خود، تلاش می کنند که همواره در کنار دارایی خود باشند. در مورد بخش دیگری از آن ها که در مالکیت اتوبوس ها نقش ندارند، وضعیت به مراتب اسفبارتر است.

راننده این اتوبوس دو ماه و نیم خانواده خود را ندیده بود؛ فشار روانی و خستگی او، خانواده ۱۱ دختر دانش‌آموز هرمزگانی را داغ‌دار کرد. (تاریخ حادثه: ۱۰ شهریور ۱۳۹۶، محور بندرعباس-شیراز، محدوده داراب)

این کارشناس به مفاد گزارش کارشناسی بررسی تصادف یک اتوبوس مسافربری اشاره کرد و گفت: دهم شهریور سال ۱۳۹۶، دانش آموزانی که راهی اردو بودند در مسیر بندرعباس به شیراز در محدوده شهر داراب تصادف کردند. بررسی کارشناسانه این تصادف پرده از یک واقعیت تکان دهنده برداشت و نشان داد راننده اتوبوس حدود دو ماه و نیم خانواده خود را ملاقات نکرده بود. در تمام این مدت، او مجبور به مسافرگیری و رانندگی از مبدأ بندرعباس به شیراز و روز بعد در مسیر برعکس بوده و در نهایت ضعف روحی و مشکلات ناشی از خستگی مفرط، باعث بروز فاجعه ای شده بود که تعدادی از عزیزان کشور را به دامن خاک سپرد و تعدادی خانواده را نیز داغ دار کرد.

او استراحت اجباری رانندگان در هفته را مانع بروز چنین فجایعی دانست و افزود: متاسفانه نفوذ صنوف غیرمتخصص و مدیران شرکت های حمل ونقل مسافری که بدون هیچ گونه سرمایه گذاری و دانش فنی در این حرفه، صرفاً به صدور بلیت و صورت وضعیت اقدام می کنند، از یک طرف و ناکارآمدی غیرقابل توصیف روش نظارتی ثبت ساعت از سوی دیگر باعث شد که موضوع به ورطه فراموشی سپرده شود.

این کارشناس خبره حمل ونقل در جمع بندی توضیحات خود گفت: مسئولان باید خود را جای راننده اتوبوس یا هر وسیله نقلیه عمومی برون شهری دیگری بگذارند تا دلیل بی رغبتی آنان به فعالیت در این حرفه را بهتر درک کنند.

او ادامه داد: مقامات و مسئولان تقریباً چشم و گوش خود را بر این مقوله بسته اند و به نظر می رسد هیچ برنامه ای برای برطرف کردن مشکلات در دستور کار نیست اما مسئولین حمل ونقل جاده ای، در نهایت راهی جز این ندارند که متخصصان واجد صلاحیت فنی و تخصصی را به کار بگیرند، به وضعیت و ساختار موجود به صورت عمیق و با شک و تردید نگاه کنند، ضعف های اساسی را درک و از تجربیات جهانی استفاده کنند تا بتوانند گرهی از مشکلات حمل ونقل مسافر برون شهری باز کنند.

او شرایط را به گونه ای دانست که حفظ وضعیت موجود نیز به مرور ناممکن می شود و در نتیجه، بر خلاف تمامی قوانین بالادستی، سهم حمل ونقل عمومی از جابه جایی مسافر روز به روز کاهش می یابد و در نهایت فراموش می شود.

این کارشناس درباره لوازم برون رفت از شرایط فعلی گفت: دنیای پیشرفته به مشکلات این حوزه، دقیق تر فکر کرده و در نتیجه دستورالعمل های دقیقی تدوین کرده است. این دستورات را نیز در حوزه عمل و اجرا امتحان کرده و با شناسایی ضعف ها، به مرور بهبودشان داده است. ما در ایران، هیچ گریزی از پیوستن به کنوانسیون aetr و اجرای دقیق مفاد آن نداریم. سازمان حمل ونقل جاده ای و پلیس راهنمایی و رانندگی باید خود را با دنیای توسعه یافته، که نشان داده توان فنی حل مشکلات حمل ونقل را به مراتب بهتر از ما دارد، تطبیق دهند و به نیازمندی های رانندگان جدی تر و مؤثرتر بیندیشند.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تحلیل کارشناسی بحران مسافربری جاده‌ای؛«واردکننده راننده اتوبوس می‌شویم!» | ثبت ساعت یک روش بی‌فایده و پرهزینه است
  • جاده‌های خراسان شمالی لغزنده است
  • احتمال ریزش سنگ، با بارش باران در جاده چالوس
  • احتیاط کنید؛ جاده کرج-چالوس بارانی است
  • بارش باران و احتمال ریزش سنگ در جاده چالوس
  • بارش باران در محورهای البرز/خطر ریزش سنگ در جاده چالوس
  • در محورهای مواصلاتی استان کرمانشاه رانندگان احتیاط کنند
  • راننده نیسان زیر چرخ‌های کامیون در همدان جان باخت
  • جاده‌های کرمانشاه از امروز شلوغ می‌شود/رانندگان احتیاط کنند
  • هر راننده معترضی ضد انقلاب و اراذل نیست؛ سوخت راننده افغان بیشتر از ایرانی است!